כיצד להמנע מהונאות ב-eBay – כלל ראשון ויסודי
כיצד להמנע מהונאה ב-eBay?
כלל ראשון ויסודי בשמירה על בטיחות באיביי eBay ובפייפאל PayPal
תקציר: אי ביי ופייפל נתונים תחת נסיונות רבים להונאה חיצונית ופנימית. מאמר זה יציג לכם שיטה פשוטה ויסודית להתגונן מפני מעשי ההונאה ויחסוך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש.
על המחבר: אבי שניאור, אקדמאי עם תעודת הוראה, חבר בקהילת איביי מ-1999, מאמן eBay עם נסיון מוכח בקניה, במכירה ובהדרכה. כותב מאמרים בנושאי מסחר אלקטרוני.
איביי חשופה לניסיונות הונאה שונים ומשונים שהולכים ומשתכללים עם הזמן.
בדיוק כמו ברחוב הומה אדם, גם באי ביי אנו צריכים להיות ערניים, לזהות הונאה ולדעת כיצד להתגונן מפניה.
ניתן לחלק את ההונאות באיביי לשני סוגים:
א. הונאה “חיצונית” לאיביי
מאופיינת בדרך כלל ע”י הודעות אימייל שונות ומגוונות. מיילים הנראים כאילו הגיעו מאיביי או מפייפל PayPal ומטרתם בדרך כלל לפתות אותנו ולגרום לנו להגיע לדף אינטרנט הנראה מקורי, כדי להכניס בו את שם המשתמש והסיסמא שלנו. כמובן שאם נעשה זאת, אנו מוסרים לגנב את המפתח ל’חנות’ שלנו ול’כספת’ שלנו.
ב. הונאה “פנימית” באיביי
מאופיינת בדרך כלל באמצעות הודעות מסוגים שונים מתוך המערכת או ע”י מכרזים מזויפים או לא מורשים הנראים מקוריים כמו כל מכרז אחר.
בשני סוגי ההונאות יש מגוון גדול של צורות הונאה ולהם מאפיינים שונים וסימנים שונים שיכולים לעורר את חשדנו ולגרום לנו לחקור לעומק ולהגיע למסקנה אם המייל או המכרז חוקי או שהוא הונאה. לא אכנס כעת לפרטים מהם הסממנים וכיצד לנהוג, יש על כך חומר רב ברשת והוא מן הסתם נלמד גם בכל קורס, אימון או הדרכה שתעברו.
אבקש להסב את תשומת לבכם לשיטה הפשוטה הבאה שיכולה לחסוך מכם את מרבית תרגילי ההונאה, שיטה פשוטה שאיביי מעמידה לרשותכם וכל שעליכם לעשות הוא רק להיות ערניים.
1. eBay (וגם PayPal) מתחייבת שלא לבקש את פרטיכם (שם+סיסמא) במייל. כדאי לזכור זאת היטב!
2. eBay מעמידה לרשותכם מערכת דואר אלקטרוני בתוך עמוד My eBay שלכם הנקראת My Messages לתיבת הדואר הנכנס של מערכת זו מגיעה כל הודעת אימייל שנשלחה אליכם ע”י איביי או ע”י משתמש איביי אחר.
3. במידה ונשלח אליכם אימייל לגיטימי, הוא יכיל את שמכם המלא ולא יפנה אליכם באופן כללי כפי שקורה בדר”כ בהודעות הונאה.
4. מייל לגיטימי מאיביי לא יכיל שום קובץ מצורף.
5. לינקים במייל לא יהיו כאלו שיובילו אתכם לעמוד בו עליכם להכניס פרטים מזהים וסיסמאות.
פירוט השיטה:
אם קיבלתם לדואר שלכם (לתיבת הדואר האישית שלכם אצל ספק השירות שלכם או Yahoo/Gmail וכד’) הודעה מאיביי, בידקו דבר ראשון אם ההודעה מופיעה גם בתיבת הדואר שלכם באיביי. אם ההודעה לא מופיעה באיביי – סביר להניח שהיא לא מאיביי!
זה פשוט עד כדי כך !
מה שלא מופיע בתיבה שלכם באיביי, בסבירות גבוהה מאוד שלא הגיע מאיביי ולכן זו כנראה הודעת הונאה, תרגיל עוקץ, phishing או כל שם אחר שתרצו לתת לזה. עליכם לחשוד בדואר זה, לא לפתוח אותו ובודאי שלא ללחוץ על קישורים בתוכו, גם לא מסקרנות. סקרנות יכולה לגרום לצרות צרורות, דואר כזה יכול להכיל קוד מזיק (וירוס/תולעת/רוגלה וכד’) שממש אינכם רוצים לחוות את תוצאותיו. אני ממליץ להשמיד מיד דואר שכזה ולא להתייחס אליו כלל.
ליותר מתמצאים שבינינו, אם אתם רוצים לעזור לקהילה ניתן לבצע forward, העברה של מייל כזה לכתובת spoof@ebay.com או spoof@paypal.com בהתאם, כדי להעביר את ההודעה החשודה לחקירה. זכרו שיש לבצע forward ולא שום דבר אחר, גם לא לשנות את כותרת המייל.
לסיכום,
באמצעות ערנות מתמדת ובדיקה של תיבת הדואר שלכם בתוך מערכת My eBay שלכם אתם יכולים לסכל ללא מאמץ מיוחד את מרבית תרגילי ההונאה הפשוטים.
היזהרו שם בחוץ.
אבי
Copyright © כל הזכויות שמורות. אין להעתיק בכל דרך ללא קבלת אישור מראש ובכתב
רוצים להגיב? תגובות והערות תתקבלנה בברכה וחלקן אף יפורסם ללא פרטים מזהים.
פוסטים ומאמרים נוספים בנושא שיכולים לעניין אותך:
מה כדאי למכור ב-eBay?
מה כדאי לקנות באיביי?
כל אחד יכול eBay – האמנם?
ועוד… חפשו ב-Blog
0 Comments