הוצאת דרכון פולני - משימה אפשרית מאת אבי
מה נדרש? - דף 2/5

1. כדי להגיש בקשה לדרכון פולני כאזרח וכתושב ישראל, עליכם להצטייד בתעודות המקוריות הבאות:
חשוב לציין:
- כל התעודות נדרשות. לא ניתן להגיש בקשה אם אחת מהן חסרה.
- מה שמתואר להלן מתייחס לבקשות לגברים, נשים וקטינים. נשים וקטינים נדרשים גם למסמכים נוספים. ראו אתר שגרירות פולין.

א. תעודה המעידה על אזרחות פולנית של המבקש.
ההליך להוצאתה שונה וייחודי לכל אחד בהתאם לפרמטרים שונים. ההליך מתבצע בפולין והוא הארוך והיקר מכולם.

אזרחות פולנית עוברת מדור לדור ברציפות, כלומר לא ניתן לדלג על דור.
אם אתם ילידי, אזרחי ותושבי ישראל שאחד מאבותיכם היה פולני, קבלת האזרחות הפולנית מותנית באזרחותו של הדור הקודם.
כלומר, כדי שאני אוכל לקבל אזרחות פולנית, על אבי להיות אזרח פולין ואם הוא איננו כזה, על סבי להיות בעל האזרחות וכן הלאה
עד לדור הראשון שהוא אזרח פולני.
כולם בשרשרת צריכים לעמוד בקריטריונים לקבלת אזרחות ועליהם להיות בעלי אזרחות, כלומר סבי, אבי ואני.
גם אם האב או הסב אינם בחיים, יש לעבור את ההליך הזה ולאשרר את האזרחות של כולם.
במידה ומישהו בשרשרת הדורות אינו עומד עוד בקריטריונים ולא יכול לקבל אזרחות, הרי שגם הוא וגם הדור הבא לא יקבלו אזרחות
ובזה מסתיימת אופציית האזרחות לדורות הבאים של אותה משפחה.

חוקי האזרחות בפולין מהווים את הבסיס לקביעת זכאותו של כל אחד מהדורות לאזרחות.
חוקים אלו נקבעו מספר פעמים, ב-1920, ב-1951, ב-1962, ב-2009 ובעוד חוקים ותקנות.
בקביעת זכאות לאזרחות יש משמעות רבה לנושאים רבים וביניהם תאריך עזיבת פולין, האם העוזב חתם על כתב ויתור אזרחות פולנית,
שירות בצבא זר ועוד.
לגבי מי שנולד/חי בפולין ועזב אותה, בקשת אזרחות נבחנת בין היתר בהתאם לחוק שהיה בתוקף במועד עזיבתו את פולין של המבקש.

למיטב ידיעתי, זכאים לאזרחות פולנית הם (ואלו רק חלק מהתנאים):
מי שעזב את פולין לפני 19 בינואר 1951 (אך אחרי 31.1.1920)
- גברים שלא שירתו שירות סדיר בצה"ל (או צבא אחר) לפני 19 בינואר 1951.
- קטינים מתחת לגיל 18 ובנוסף, אביהם לא שירת בצה"ל (או צבא אחר) לפני 19 בינואר 1951.
- נשים נשואות שהיו מעל גיל 18 ובעליהן לא שירתו בצה"ל (או צבא אחר) לפני 19 בינואר 1951.

*
בשנים האחרונות הוחמרו הקריטריונים בנושא השירות הצבאי וכעת מסורב כל מי שרשום בצבא, גם אם לא שירת שירות סדיר.
הוגשו ערעורים רבים אך אין החלטה של בית המשפט בנושא.
נראה שקריטריון זו הופך להיות מכריע למי שנכלל בקבוצה זאת וכדאי לבדוק היטב את הסוגיה הזאת כבר בתחילת התהליך.

מי שעזב את פולין אחרי 19 בינואר 1951 (אך לפני 21.8.1962)
- מי שלא ויתר על אזרחותו הפולנית
במידה שויתר על האזרחות הפולנית ובפולין קיימים מסמכים המעידים על הויתור, ניתן להגיש בקשה מיוחדת לבית המשפט.
תוצאות ההחלטה כמובן אינן מובטחות.
- מי שלא קיבל אזרחות של אוקראינה, אסטוניה, בלרוס, גרמניה, לטביה, ליטא, רוסיה.

מי שנולד במקום שבעבר היה שייך לפולין, אך היום איננו חלק מפולין
- מי שברשותו תעודת לידה מקורית

מי שעזב את פולין אחרי 21.8.1962

מי שהתחתן עם אזרח פולין (לפי החוק מ-1962)
- בתנאי שהוא נשוי לאזרח פולין לפחות 3 שנים ובנוסף,
- קיבל אשרת שהייה בפולין לטווח ארוך (או במילים שלי, גר בפולין באופן חוקי)
- ובתנאי שהגיש את בקשת האזרוח עד 6 חודשים מקבלת אשרת השהייה, או עד 3 וחצי שנים מיום נישואיו.
- אישור הבקשה יכול להיות מותנה באיבוד / ויתור על אזרחותו הזרה.
* סעיף זה נותן תשובה למי מכם שהוא בעל אזרחות פולנית, אשר שואל האם אשתי/בעלי יכולים אף הם לקבל אזרחות פולנית?.


ג כדי לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש, מומלץ לבדוק היטב את זכאותכם לאזרחות לפני התחלת התהליך כדי לדעת אם הנושא
רלוונטי עבורכם והאם יש טעם להתחיל בהליכים כלשהם.
היעזרו במחשבוני זכאות הנמצאים באינטרנט כדי לבדוק אם יש בכלל טעם שתתחילו בתהליך.
צריך להבין שהליך הוצאת האזרחות הוא הליך משפטי.
גם אם תסורבו, עומדת לפניכם אפשרות הגשת ערר לבית המשפט בפולין ואף הגשת בקשה מיוחדת לנשיא פולין.
האופציות המשפטיות קיימות, השאלה היא רק עד כמה תהיו מוכנים להשקיע מזמנכם ומכספכם כשהתוצאה אינה מובטחת מראש.
כדאי לדעת:
אזרחות שמוענקת דרך הליך פנייה לנשיא אינה עוברת לדורות הבאים ואלו לא יוכלו לקבל אזרחות מתוקף היותם צאצאים לבעל אזרחות.


את הליך אשרור האזרחות מומלץ לבצע ע"י גורם מוסמך, אמין ועם ניסיון מוכח.
קחו בחשבון 6 חודשים עד שנתיים או יותר כדי לסיימו ולא תמיד מובטחת לכם הצלחה.
עלות שלב זה 2,000-4,000 ₪ ואף יותר לכל בקשה, בתלות בגורם המטפל, באיזה דור מטפלים, בכמה מטפלים בו זמנית ובמורכבות המקרה.
כמו שכבר ציינתי, עליכם לעבור את אישור / הנפקת האזרחות לכל הדורות בלי יוצא מהכלל.
אם למשל עליכם לאשר את אזרחותו של סבא רבא שלכם כדי שילדכם יוכלו לבקש דרכון פולני, הרי שעליכם לאשר אזרחות ל-5 דורות
והעלות תהיה פי 5 לערך ממה שרשום מעלה, סכום מכובד שעליכם לקחת בחשבון לפני שאתם מתחילים את ההרפתקה.

לפני הגעתכם לגורם שמטפל בבקשות אזרחות, אספו כמה שיותר מסמכים שיכולים להעיד על אזרחות, לידה, נישואים, קבורה, מגורים,
בעלות על נכסים, עבודה, עלייה, שירות בצבא פולין, צה"ל וכד' של כל אחד עבורו אתם מבקשים אזרחות.
בידקו אם אתם צריכים לבקש אזרחות במקביל עבור כולם, או אחד אחרי השני, הכל בהתאם לנתונים האישיים שלכם.
בנוסף ובהתאם למקרה, יהיה עליכם גם להנפיק מסמכים ישראלים כמו תעודת לידה, תמצית רישום, תעודה המעידה על אזרחות ישראלית,
תעודת נישואין, אישור על שירות צבאי ועוד, וכן למלא תצהירים שונים.
הוצאת חלק מהמסמכים הנ"ל כרוכה בתשלום ותזדקקו גם לתרגום לפולנית, לאישור נוטריוני ואף לאישור אפוסטיל,
לקבלת חלק מהמסמכים (עבור אנשים שאינם בחיים) תזדקקו לצו ירושה או תצהיר יורשים ואף לקבל צו מבית משפט להנפקת מסמכים ממשרד הפנים.
הכל בהתאם למקרה ובהתאם לאיזה שירותים כלולים בהסכם שלכם עם הגורם המטפל.

המסמכים הנ"ל נדרשים לצורך הוכחת האזרחות ורישומם במרשם האוכלוסין בפולין.
יש חשיבות מכרעת לתאימות המידע בין המסמכים הישראלים לבין המסמכים הפולניים שיופקו בהתאם להם.
אם שיניתם בעברכם שם (אפילו אם שיניתם אות אחת בשם), פרטי או משפחה, עליכם להגיש את כל המסמכים בהתאם.
על התעודות הפולניות להיות זהות לחלוטין למסמכים הישראלים מבחינת איות שמות.


קיראו עוד על הנושא באתר שגרירות פולין , בוויקיפדיה , בוויקיפדיה בעברית,  באתר הזה ,
חוק האזרחות מ-1920, חוק האזרחות מ-1951, חוק האזרחות מ-1962, חוק האזרחות מ-2009
ועוד מידע רב ברשת. תנו לאצבעות לעבוד בשבילכם !

ב. תעודת לידה פולנית
תעודה המונפקת בפולין על בסיס רישום לידה שהייתה בפולין, או לאזרח פולין שנולד מחוצה לה.
התעודה מונפקת על בסיס תעודת לידה ישראלית שמתורגמת לפולנית ומאושרת ע"י נוטריון פולני + אישורי אפוסטיל.
מי שנולד בישראל/מדינה אחרת יכול להנפיק תעודת לידה פולנית רק לאחר שאישרר את אזרחותו הפולנית.

שימו לב שאיות השמות בפולנית חייב להיות זהה לאיות הלועזי בתעודת הלידה הישראלית (וזהה גם למה שמופיע בדרכונכם)
וגם לכך שכיתוב עיר הלידה יהיה כפי שהשם נהגה בפולנית. מי שאחראי לכך הוא מן הסתם מי שמבצע עבורכם את התרגום.
הקפידו מאוד על נושאים אלו כדי למנוע מכם עגמת נפש מיותרת והפסד זמן וכסף.
אם כבר יש לכם מי שמטפל בעניינכם, בקשו ממנו גם לטפל בתעודה זו וכדאי שזה יהיה חלק מתכולת העבודה שלו.
חזקה על מי שכבר מכיר אתכם ואוחז במסמכים שלכם שיעשה גם את השלב הזה.
בדרך זו גם יצא לכם זול יותר מאשר אם תרוצו בעצמכם להשיג את כל האישורים, התרגום, אישורי האפוסטיל ותשלחו אותם ישירות לגוף המטפל בפולין.
אם אתם מתעקשים לעשות זאת בעצמכם, עליכם למלא טופס בקשה לשעתוק תעודת לידה ומי שלא נולד בפולין צריך לצרף לבקשה בנוסף גם העתק תעודת אזרחות.

עלות שלב זה דרך גורם מטפל 250-500 ₪ לתעודה אחת. משך הזמן הנדרש להוצאתה הוא 1-2 חודשים.

הערות:
בשוק השגת האזרחות הפולנית פועלים גורמים רבים המציעים לבצע עבורכם את המשימה הזו.
מעורכי דין (ישראלים ומחוץ לישראל), מתרגמים ועד אנשי הייטק ומאכערים למינהם. כולם כמובן מבטיחים לכם שירות מהיר ויעיל תמורת כספכם.
מרבית הגורמים האלו בסופו של דבר נעזרים בצד שלישי הנמצא בפולין כדי לפנות שם לרשויות ולהגיש את המסמכים והבקשות. אנשי הצד השלישי בפולין, יכולים להיות עורכי דין או מתווכים כאלו ואחרים שמקבלים את שכר טרחתם מ"הקבלן" אליו פניתם ומקבלים שכר זעום לעומת מה שאתם משלמים לקבלן. בדרך כלל הקבלן ישמור בסוד את פרטי הצד השלישי ולא יאפשר לכם קשר ישיר איתו.
אל תופתעו אם יציעו לכם בשלב כלשהו  (בדר"כ בשלב בו אתם מתייאשים מלוחות הזמנים ומבררים מה קורה)  לזרז את עניינכם (עד אפילו קיצור הזמן לחצי) תמורת תוספת משמעותית במחיר. שיקלו היטב את ההצעה בהתאם לצרכיכם ובמידה ותסכימו, התנו את לוחות הזמנים וסכמו שאינכם משלמים פרוטה נוספת במידה והקבלן לא מספק את הסחורה במועד שנקבע. סכמו כל הסכם שלכם בכתב.
בכל מקרה, אני ממליץ לכם לעשות שופינג יסודי לפני קבלת החלטה. בקשו מכל אחד הצעת מחיר לכל התהליך כולל לוחות זמנים,
בקשו שמות ממליצים שסיימו את ההליך ותשאלו אותם, זאת בנוסף למחקר מעמיק בפורומים וברשת האינטרנט.
תופתעו לגלות כמה מידע יש ברשת, כללי ואישי על הגורמים הנ"ל, מידע שיעזור לכם רבות ויחסוך מכם הרבה עוגמת נפש.
התמקחו על המחיר, יש תחרות גדולה. מי שרוצה עבודה יוריד בסופו של דבר את המחיר, בטח אם הוא יבין שיש לכם הצעות נוספות.
תעדו כל פעילות שלכם מול הגורם המטפל והכינו העתקים/סריקות של כל מסמך שאתם מוסרים.
וטיפ אחרון, לעולם אל תשלמו את מלוא הסכום מראש. התנו תשלומים ביחס להתקדמות וקבלת תוצאות, כך לפחות תקטינו סיכונים.
התייחסו לנושא זה באותה מידת זהירות כפי שאתם מתייחסים למשל לרכישת ריהוט חדש לבית.
כבר ראינו עורכי דין "מכובדים" במשרדים מפוארים שנעלמו והשאירו אחריהם אלפי לקוחות מרומים.
בשוק הזה של אזרחות פולנית שאינו מוסדר ואינו מפוקח, פועלים לא מעט שרלטנים ואף רמאים והאחריות כולה מוטלת על כתפיכם.

ראו הוזהרתם.

טיפ:
תעודות מקוריות של אזרחות ולידה פולניות נלקחות ע"י השגרירות בתל-אביב ואינן מוחזרות.
(להבדיל משגרירויות פולין אחרות בעולם, אשר מחזירות את המסמכים המקוריים).
לפיכך, אם חשוב לכם לשמור העתק מקורי, דאגו מראש לבקש ממי שמטפל לכם בהשגתן, להנפיק לכם בנוסף גם העתק מאושר
(דבר הכרוך בתשלום נוסף) או אם תסתפקו בהעתקים לא רשמיים, בצעו סריקות / העתקים לפני הגעתכם לשגרירות.
אין במקום מכונת צילום לרשות הציבור.

אל תופתעו אם פקידת הקבלה בשגרירות תציע לכם לבצע העתק מאושר בו במקום תמורת 171 ₪ להעתק.
(האם זו הסיבה מדוע לא מחזירים תעודות מקוריות, או אולי יש סיבה אחרת ?)

בנוסף לשתי התעודות הנ"ל:

ג. צילומי פספורט צבעוני, בהעמדה חזיתית ובפורמט מיוחד,  3 תמונות. ראו מדריך מפורט
גודל הצילום רוחב 35 מ"מ, גובה 45 מ"מ.
מיקום גובה העיניים בצילום בין 20-30 מ"מ מהתחתית וגובה הפנים 31-36 מ"מ.
הרקע חייב להיות בהיר, למרכיבי משקפיים אסור שהמסגרת תסתיר את העיניים ואסור שיהיו ברקים.
אין להצטלם עם כובעים / רעלות וכד', אסור ששיער יסתיר את הפנים ועוד...
בקיצור בלי חוכמות, עשו בדיוק מה שמבקשים מכם.
* טיפ: חנויות הצילום באזור עיריית תל-אביב מכירות היטב את הפורמט הזה.

תמונת פספורט פולני

ד. דרכון ישראלי בתוקף
+ העתק ברור של דף ראשון ושל הדף עם התמונה

שימו לב:
- על השמות והאיות בדרכון להיות זהים לשמות ולאיות במסמכים ישראלים אחרים שתפיקו (המשמשים כבסיס להפקת מסמכים פולנים שונים).
אם יש שוני, עליכם לשנות במשרד הפנים הישראלי בהתאם, כדי להגיע להתאמה מושלמת בין המסמכים ויפה שעה אחת קודם.
- הדרכון הישראלי לא נשאר בשגרירות בשום מקרה והוא מוחזר אליכם בסיום כל עיון / בדיקה בו.

ה. תשלום עבור הדרכון הפולני. הסכום הוא 516 ₪ במזומן.
ראו באתר השגרירות אם אתם בקבוצה הזכאית להנחות (סטודנטים, פנסיונרים, קטינים וכד')
* ילדים מתחת לגיל 18
שימו לב שעבור ילדים יש לספק מסמכים נוספים כמו הצהרת הורים שנדרש לחתום עליה בפני הקונסול או נוטריון, תעודת נישואין פולנית ועוד.
מומלץ לברר עם השגרירות אילו מסמכים בדיוק עליכם להגיש בנוסף לנ"ל.
שימו לב שהילד ושני ההורים צריכים להיות נוכחים בזמן הגשת הבקשות ללא יוצא מהכלל. זוגות גרושים או חד-הורה צריכים להגיש מסמכים נוספים .

עדכונים שהגיעו מגולשים: שימו לב שהמידע לגבי עדכונים מסתמך על דיווחי גולשים בלבד.

עדכון: לפי מידע ששלח מ.ס. ב-מאי 2011, לילדים עד גיל 5 מחדשים דרכון כל שנה ואילו לילדים בגיל 5-13 מחדשים דרכון כל 5 שנים.
לילדים מעל גיל 5 לוקחים טביעות אצבע.

עדכון: לפי מידע ששלח א.ג. בנובמבר 2011, יש להצטייד גם בתעודת זהות והספח שלה לצורך אימות מצב משפחתי.

עדכון: לפי מידע ששלח ש.ד. בדצמבר 2011, יש להציג ולמסור תעודת נישואין פולנית גם עבור גברים נשואים

עדכון: לפי מידע ששלח מ.ז . בפברואר 2012, בהליך הבקשה לקטינים שני ההורים צריכים להתייצב ולחתום על הצהרה (ככתוב מעלה).
ועל שני ההורים להתייצב עם דרכונים, בין אם שניהם אזרחי פולין או רק אחד מהם.

עדכון: לפי מידע ששלח ע.ש. במאי 2012 ושאומת על ידו, הליך הבקשה שונה לגמרי ומתבצע סוף סוף בפגישה אחת בה מגישים את המסמכים וגם לוקחים טביעות אצבע. כך שנדרשת מעתה פגישה אחת למסירת חומר ופגישה שניה קצרה לקבלת הדרכון לאחר כ-5-6 שבועות. יש רק לברך על כך
עוד כותב ע.ש. כי מחיר ההליך הוזל והוא עומד על 526 ש"ח.

עדכון: לפי מידע ששלח ע.ג. במאי 2012, נדרשות רק 2 תמונות בפורמט פספורט ביומטרי.
מרכיבי משקפיים צריכים להצטלם ללא משקפיים. על האזניים להראות בתמונה.

עדכון: לפי מידע ששלחה מ.נ באוגוסט 2012, פגישה בשגרירות מתואמת מראש דרך אתר האינטרנט המיוחד. הסבר כאן.
יתקבלו לפגישה רק מי שהזמינו תור מראש ונרשמו דרך האתר.
יש לברך על השיפור ועל חיסול התופעות המבישות שהיינו עדים להן בשנים האחרונות בחזית בניין השגרירות.

עדכון: לפי מידע ששלח ד. במרץ 2013, שונה טופס ה- PESEL
אתר שגרירות פולין שונה לכתובת דומיין חדשה, שונה סכום עלות הדרכון ושונו שעות הקבלה לאיסוף הדרכון




האם מצאת דפים אלו מועילים לך ?
האם חסכתי לך זמן, כסף וטרחה ?

אם כן, אנא שיקלו לתרום סכום קטן כדי לעזור לי לתחזק ולאחסן את הדפים. תודה

לביצוע תשלום באמצעות פייפאל יש להקיש על הלחצן הבא.



רוצים להגיב ?


שלח תגובה / הערה. תגובות והערות תתקבלנה בברכה וחלקן אף יפורסם (ללא פרטים מזהים)

 


עמוד ראשי | מה נדרש | הביקור בשגרירות פולין | טפסים | מה הלאה

אזרחות פולנית, שגרירות פולין, פולין, טיפול בבקשות אזרחות, תעודת לידה פולנית, האם אני זכאי לאזרחות פולנית, פספורט פולני, דרכון אירופאי, זכאות לאזרחות פולנית, סוטין 16, טיפול באזרחות פולנית, אזרח פולין, חוקי הגירה, בקשה לדרכון, חוק האזרחות, PESEL , צילום פספורט לדרכון פולני, טופס בקשה לדרכון, ישראלי, ישראלים, חוק האזרחות 1920, חוק האזרחות 1951, חוק האזרחות 1962





in-d-pendant eyeglass necklaces designed by Irit Schneor - Don't miss it !
חדש ! תליון מכסף שהוא גם מתלה למשקפיים. לנשים ולגברים

Copyright © 2010-2013 כל הזכויות שמורות. אין להעתיק בכל דרך ללא קבלת אישור מראש ובכתב